Kas yra glitimas ir kada jis pavojingas?

Ne viename sveiką gyvenseną propaguojančiame tinklaraštyje, dažnoje žinutėje apie kažkurios Holivudo žvaigždės mitybos įpročius, o neretai ir naujienų portalų pranešimuose randame informacijos apie glitimo keliamą pavojų mūsų organizmui ir bendrai savijautai. Maisto be glitimo poreikis kiekvieną dieną auga, o kiekvienas save gerbiantis restoranas į savo meniu įtraukė patiekalų be glitimo.

Taigi – kas tas glitimas? Dauguma žmonių tiksliai negali paaiškinti, kas tas glitimas yra, kam ir kodėl jis pavojingas, kokiuose maisto produktuose jo galima rasti. Glitimas – dviejų baltymų, glutenino ir gliadino, junginys. Sudrėkintas jis suformuoja plonų ir tamprių gijų tinklą, į kurį daliai žmonių geriau nepapulti.

Mokslininkų tyrimai rodo, kad glitimas pavojingas sergantiems celiakija ir netoleruojantiems glitimo (neceliakinis glitimo jautrumas). Abiejų negalavimų simptomai labai panašūs: žarnyno, skrandžio ir virškinimo problemos (pilvo pūtimas, pilvo spazmai, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas), nuovargis, nuotaikų kaita, sąnarių ir kaulų skausmai. Tik kraujo tyrimas ir biopsijos testas gali patvirtinti celiakijos diagnozę. Glitimo netoleravimą nustatančio tyrimo kol kas nėra, todėl vienintelis būdas tuo įsitikinti – keletą savaičių laikytis dietos be gliuteno ir stebėti ar yra pagerėjimas.

Celiakija ir glitimo netoleravimas (neceliakinis jautrumas glitimui) turi skirtumų, bet abiem atvejais gydymas tas pats – dieta be glitimo.

Celiakija – genetinė imuniteto liga. Glitimas, patekęs į žarnyną, išprovokuoja antikūnių gamybą. Naujai susidarę antikūniai atakuoja plonosios žarnos gaurelius, kurie atsakingi už maisto medžiagų ir vitaminų įsisavinimą. Dėl prasidėjusio uždegimo gaureliai nebegali atlikti savo funkcijos, todėl sutrinka žarnyno veikla ir pradeda vystytis alerginė reakcija glitimui. Sergant celiakija pažeidžiama žarnyno gleivinė, dėl to sutrinka būtinų medžiagų pasisavinimas.

Glitimo netoleravimas – lengvesnė organizmo reakcija į glitimą negu celiakija. Esant šiam jautrumui, nėra pažeidžiamos plonosios žarnos, o darant tyrimą neaptinkami antikūniai, kurie gaminasi sergant celiakija.

Asmenys, nevartodami produktų turinčių glitimo, jau po 2-3 savaičių pradeda jaustis geriau. Turėdami nuogastavimų dėl galimo jautrumo glitimui ar celiakijos – būtinai apie tai pasikalbėkite su gydytoju. Pradėjus laikytis dietos be glitimo, organizmas pamažu išsivalys ir tyrimai bus netikslūs. Celiakijos atveju organizmas nebegamins antikūnių ir gydytojai nepamatys celiakijos požymių. Tam, kad tyrimai būtų tikslūs – vėl turėsite pradėti valgyti maistą, turintį glitimo. Kažin, ar tam pasiryšite…

Tik nedideliai daliai žmonių reikia išbraukti iš kasdienio raciono produktus turinčius glitimo ir jų savijauta vėl bus gera. Jūs vienas iš jų? Ne, tai nereiškia, kad nebegalėsite pilnavertiškai mėgautis valgymo malonumais! Tiesiog tai darysite dar išradingiau.

NOMINAL košės pasaulį išvydo 1993 metais. Tai Čekijos šeimos verslo dovana skaniai ir sveikai maitintis mėgstantiems žmonėms. Kompanija skiria išskirtinį dėmesį kokybiškų natūralių žaliavų parinkimui. Visos NOMINAL košės savo sudėtyje NETURI GLITIMO baltymo – tai viena iš svarbiausių šių košių verčių, kurią patvirtina gamintojų bendradarbiavimas su Čekijos „Celiakijos asociacija“. NOMINAL košės – kaip lengvai ir greitai surenkama Jūsų skonio mozaika.

Improvizuokite su pasimėgavimu – taip kaip mokate ir norite Jūs!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *